Vestea suspendării lui Kolo Toure în urma unei depistări pozitive a șocat fotbalul englezesc. Cunoscut drept un om liniștit și un jucător onest, ivorianul riscă o suspendare de până la doi ani. Totuși, fundașul lui Manchester City este doar ultimul dintr-o listă lungă de fotbaliști care au avut probleme cu substanțele interzise.
Cotidianul britanic Daily Mail a rememorat câteva din cazurile celebre din fotbalul internațional, printre cei amintiți aflându-se și românul Adrian Mutu.
Willie Johnson, fosta legendă a clubului Glasgow Rangers și fost internațional scoțian, a dat afară din lotul naționalei și trimis acasă în timp ce reprezentativa participa la CM 1978 disputat în Argentina după ce a fost depistat pozitiv cu fencamfamină. În urma achetei declanșate, s-a descoperit că medicamentul pe care jucătorul îl lua pentru a își trata alergiile conținea urme dintr-o substanță interzisă.
Diego Maradona este, poate, cel mai mare jucător care a fost suspendat în urma consumului de subsanțe interzise. În 1991, argentinianul a fost suspendat 15 luni după ce a fost depistat pozitiv cu cocaină. În 1994, în timp ce Argentina participa la CM 1994, Maradona a fost trimis acasă după ce a fost depistat cu efedrină.
În 2002, Mark Bosnich, fostul portarul al clubului Chelsea, a fost suspendat pentru consum de cocaină. A primit patru luni de suspendare și a fost concediat.
În 2004, într-unul din cele mai mediatizate incidente din fotbalul românesc, Adrian Mutu a fost concediat și suspendat șapte luni pentru consumde cocaină. În urma unui proces îndelungat, Adrian Mutu a fost obligat să plătească daune în valoare de 17 milioane de euro clubului Chelsea. Românul încă luptă pentru a schimba decizia.
Ultimul caz puternic mediatizat este cel al portughezului Abel Xavier. În 2005, fostul fundaș al clubului Middlesborough a fost suspendat 15 luni în urma unei depistări pozitive cu dianabol. Jucătorul a făcut apel, iar Comisia i-a micșorat suspendarea la 12 luni.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER